Translate

Wednesday, 6 August 2014

BOIKOT PETRONAS : TINDAKAN SABOTAJ NEGARA SENDIRI

Sejak azali lagi, orang-orang Melayu pada dasarnya tidak rasisdan tidak pernah kisah berbelanja di kedai-kedai Cina sehingga kaum Cina mampu menjadi kaya raya dan menguasai ekpnomi negara. Namun begitu, melihat kebencian kaum Cina yang meluap-luap terhadap orang Melayu yang diluahkan di laman-laman sosial, ditambah pula dengan usaha mereka menjatuhkan peniaga-peniaga Melayu, maka akhir-akhir ini orang-orang Melayu telah mula bertindak balas.

Kempen boikot barangan cina DAP dimainkan di laman sosial sebagai membalas tindakan pekedai Cina mendiskriminasi barangan keluaran bumiputera. Tindakan orang-orang Melayu ini, benar-benar mencabar keangkuhan kaum Cina, justeru, mereka merasakan perlu melakukan sesuatu yang lebih besar bagi menunjukkan 'kekuatan' mereka. Untuk itu, mereka memilih memboikot Petronas yang dianggap mereka sebagai milik Melayu. Kempen memboikot Petronas semakin rancak dimainkan di laman sosial mereka. Stiker-stiker pelekat berbahasa Cina juga diedarkan bagi menyebarkan mesej kepada kaum mereka.

Nampaknya, walaupun Petronas di bawah pentadbiran baru begitu 'terbuka' terhadap kaum Cina dari segi jawatan tinggi mahupun perniagaan sokongan, ia tetap masih belum cukup bagi kaum yang tamak ini. Bagi mereka, selagi Pengerusi atau Ketua Eksekutif Petronas adalah Melayu maka Petronas adalah milik Melayu. Dan selagi Petronas adalah milik kerajaan maka ia adalah milik Melayu, kerana kerajaan adalah Melayu. Kata orang, perasaan benci dan marah meluap-luap mampu menjadikan seseorang itu buta. Ini kerana perasaan negatif yang keterlaluan akan menghalang otak untuk berfikir dengan baik. Dalam kebanyakan kes, mereka yang mengalami perasaan ini akan merosakkan diri sendiri dan juga orang di sekeliling mereka dengan tindakan bodoh dan membuta tuli.

Inilah yang berlaku di kalangan masyarakat Cina apabila hasutan kaum begitu menjadi-jadi di laman sosial tanpa sebarang tindakan. Kebencian mereka yang terlalu keterlaluan terhadap orang Melayu menyebabkan mereka gagal memahami konsep kerajaan dan syarikat milik kerajaan. Petronas adalah milik kerajaan Malaysia dan ia menyumbang hampir 45% kepada belanjawan negara. Justeru tindakan kaum Cina memboikot Petronas samalah seperti mengsabotaj negara sendiri. Sekiranya Petronas jatuh, maka pendapatan negara juga akan turut jatuh. Sekiranya pendapatan negara jatuh maka ekonomi akan terjejas sekali gus menjejaskan para peniaga yang mejoritinya Cina, selain rakyat sekalian. Bukankah ia satu tindakan yang bodoh?

Seruan kaum Cina untuk memboikot Petronas turut membuktikan bahawa mereka tidak punya taat setia kepada negara ini. Mereka sanggup mengsabotaj negara sendiri asalkan orang Melayu tidak menjadi ketua dalam mana-mana syarikat besar. Oleh itu kita jangan sekali-kali terkejut jika mereka sanggup menghancurkan  negara sendiri semata-mata kerana Perdana Menterinya adalah Melayu. Mungkin pihak pengurusan Petronas harus mengambil maklum mengenai perkara ini dan berfikir dua kali untuk memberi ruang kepada kaum yang satu ini.

Ingatkan bahawa di kalangan kaum itu, ada yang telah mendapat memonopoli projek besar tetapi masih menuduh kerajaan tidak memberikan sebarang peluang kepada mereka. Yang diberi peluang berkarya mengutuk kerajaan Melayu dan Islam pula masih terus terjerit-jerit tiada ruang bersuara. Lalu, di manakah maruah kita untuk terus menyerong pipi pada orang yang menunjukkan tapak kaki??  Persoalannya kini, apakah rasionalnya Petronas memberi peluang pekerjaan dan perniagaan kepada pihak yang memboikot produknya?

Pihak pengurusan Petronas haus ingat bahawa ini bukan lagi soal tindakan apa yang profesional, tetapi soal berfikiran rasional. Anak Melayu cukup ramai yang berkebolehan dan jauh lebih bijak untuk memegang jawatan tinggi dan juga membina perniagaan sendiri sebagai industri sokongan kepada Petronas. Malah, kewujudan serta kejayaan Petronas itu sendiri adalah bukti kebolehan anak-anak Melayu. Sudah sampai masanya kita bersatu untuk membela bangsa dan mengajar sesiapa saja yang gemar menindas, mencabar dan menghina bangsa kita sesuka  hati. Kita bukan ketandusan bakat di kalangan anak Melayu, kita cuba ketandusan keyakinan dan jati diri serta ketulusan hati untuk mengakui kemampuan anak bangsa sendiri.

No comments:

Post a Comment